Voorgerecht | 45 minuten | 4 personen
Voor de basilicummayonaise:
Pas op! Kan te lekker zijn…
Bereiding
Pureer de basilicumblaadjes met de olijfolie in een keukenmachine. Roer de basilicum met het citroensap door de mayonaise. Doe er eventueel nog wat zout en peper bij.Rol de risotto tot flinke pingpongballetjes. Zorg ervoor dat je risotto van de dag ervoor gebruikt. Ook als je ‘m speciaal maakt voor dit recept. Het is zaak dat de risotto koud is. Alleen dan kun je er makkelijker balletjes van maken. Maak in ieder balletje met je vinger een gaatje en duw daar voorzichtig een stukje mozzarella in. Sluit het gaatje weer met wat risotto.
Zet drie diepe borden neer: een met bloem, een met losgeroerd ei en een met paneermeel. Haal de risottoballetjes achtereenvolgens door bloem-ei- paneermeel. Laat de risottoballetjes nu nog 20 minuten (of langer; je kunt ze ruim van te voren maken) in de koelkast opstijven.
Verhit een flinke laag zonnebloemolie in een wok of in een koekenpan met hoge rand.
Schep de balletjes in de pan, eventueel in twee porties, en bak in ongeveer 5 minuten goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier Serveer ze met de basilicummayonaise.
Risottoballetjes zijn een heerlijk aperitiefhapje. Maar met een salade erbij zijn ze ook prima als voorgerecht te serveren.
Snackmoment. Fingerfood. Vingers erbij aflikken. Met een glas wit in de buurt. Italiaanse pinot grigio. Maar ook portugese vinho verde. Aarzel niet om er een houtvrije chardonnay bij te schenken. En durf ook rood: barbera d’asti is de lichtvoetigheid ten voeten uit.
Voor de basilicummayonaise:
Voor een optimale sitebeleving adviseren wij om je telefoon om te draaien.