‘Cha, cha, cha, wat zullen we eten..?’
Als je een generatiegenoot van mij bent dan vul je waarschijnlijk de radiojingle uit onze jeugd onmiddellijk aan: ‘Cha, cha, cha, wie zal dat weten? Wie is dat de man die mij dat zeggen kan? De groenteman! Cha, cha, cha…’
Tja, hoe heet zoiets ook alweer als je een muziekje niet meer uit je hoofd krijgt? Een oorwurm toch? Enfin, vooral afgelopen zaterdag werd het plaatje steeds opnieuw opgezet: het was weer eens volop vegadag. ‘Heeft u ook een boek met alleen maar groenten?’ ‘Heeft u ook boeken over vegan?’ ‘Mijn dochter van veertien wil geen vlees en vis meer eten. Heeft u daar ook kookboeken voor?’ Het ging maar door.
Nu lijkt het erop dat veel groente eten iets van de laatste tijd is maar Nederland is altijd al een groenteland geweest. Laatst keek ik een televisie-uitzending terug van Andere Tijden uit 2015 met als thema ‘eten in de jaren zestig’. Een hoop leuke weetjes overigens: negentig procent van alle Nederlanders had toen geen koelkast, tachtig procent ging nooit uit eten en verse champignons waren onbekend. Dat waren nog eens tijden.
In de aflevering dreunden de geïnterviewden moeiteloos ook een aantal componenten uit de ijzeren driehoek aardappelen-groenten-vlees op, waarin de nadruk al echt op groenten lag. Rode kool, kapucijners, andijvie, hutspot en bloemkool met ‘witte saus’ passeerden de revue. De KNLTB, de Koninklijke Nederlandse Land- en Tuinbouw Bond, was er tevreden mee, want die sponsorde De Groenteman. Dat was een dagelijkse radiorubriek van de AVRO waarin gedurende de jaren vijftig en zestig een zogenaamde groenteman een zogenaamde klant een tip gaf voor de groente-van-de-dag, voorafgegaan door dat muziekje dat nu nog tussen mijn oren zit. En dat zal nog wel even doorklinken.
Zodoende wil ik je graag wijzen op Groenten van Mari Maris, ook wel bekend als de Groentevrouw van Nederland. Of moet je tegenwoordig nou spreken over de Groentemens?
Tja, andere tijden.
‘Groentekoningin Mari Maris weet raad met alle soorten groen.’ – Hiske Versprille in de Volkskrant
‘Mari is een van de bijzonderste en origineelste mensen die ik ken, en dus is haar werk dat ook. Haar recepten zijn altijd verrassend, net even anders dan anders en zó lekker. En ik kan het weten, ik heb vaak bij haar aan mogen schuiven.’ – Yvette van Boven
‘Ik ben dol op Mari. Op hoe ze kookt, maar ook op hoe ze haar gerechten opdient. En op hoe ze erover schrijft. Zo vrolijk en grappig en verstandig en recht voor z’n raap.’ – Janneke Vreugdenhil
Voor een optimale sitebeleving adviseren wij om je telefoon om te draaien.