Op aarde leven ongeveer vijfendertig miljard kippen, waarvan vijf in de achtertuin bij voedselfotograaf Jan Bartelsman: Fifi, Brownie, Tina, Miss White en Honey Bunny.
Gedomesticeerde kippen hebben een rijke geschiedenis die meer dan tienduizend jaar strekt. De huiskip zoals wij die kennen – de Gallus gallus domesticus – veroverde drieduizend jaar geleden vanuit Thailand de hele wereld: er is geen continent of land waar geen kippen worden gehouden en gegeten.
Aanvankelijk waren de vogels in veel landen en culturen slechts een statussymbool, voor rijken en machthebbers een manier om hun weelde te etaleren. Maar hoe sjiek het imago van de vogels ook was: vrijwel overal kwam men erachter dat hun eieren en hun vlees niet te versmaden waren.
Inmiddels worden er jaarlijks wereldwijd ongeveer zeventig miljard kippen geslacht voor consumptie, dat is bijna negen kippen per persoon per jaar. Op alle mogelijke manieren worden de beesten verwerkt tot gastronomische creaties.
De kippen van Jan Bartelsman horen daar vooralsnog niet bij. In de loop der tijd viel het Jan namelijk op dat al zijn gevederde tuingenoten een geheel eigen persoonlijkheid hadden. Jan kreeg een warme band met hen allemaal en ontwikkelde zich als kippenfluisteraar en onvervalste amator pullorum (liefhebber van kippen).
Dit boek ontstond toen kunstschilder en chefkok Cees Nouwens besloot om een van Jans kippen te schilderen. De vriendschap tussen het duivelsduo Jan & Cees had hen toen al de hele wereld overgebracht, want Cees illustreerde de culinaire boeken van Jan en Jan fotografeerde Cees’ kunst.
Toen Jan het kippenschilderij van Cees zag wist hij meteen dat er een nieuw project gloorde. Cees ging mee in Jans enthousiasme om een heel boek te wijden aan Jans geliefde tuinvrienden, een werk dat ze louter voor zichzelf zouden maken en niets anders zou zijn dan een ode aan vijf kippen en hun vriendschap.
Voor een optimale sitebeleving adviseren wij om je telefoon om te draaien.