Hoofdgerecht | 50 minuten | 6 personen
4 middelgrote aubergines (ongeveer 1 kg)
4–5 el olijfolie
2 ballen buffelmozzarella (elk 125 g), in stukken gescheurd
ongeveer 35 g Parmezaanse, harde geitenkaas of andere harde kaas met volle smaak, geraspt
Voor de tomatensaus
2 el olijfolie
2 uien, gesnipperd
3 teentjes knoflook,
fijngesneden
4 x 400 g pruimtomaten uit blik, grof gesneden, steelaanzetten en vel verwijderd
1 laurierblad
snufje suiker
zeezout en versgemalen
zwarte peper
Dit is een van mijn favoriete manieren om grote aubergines klaar te maken, en het is een
van die gerechten die beter is dan het korte lijstje ingrediënten doet vermoeden. Je moet
er wel wat tijd voor uittrekken – perfect voor een regenachtige middag in de keuken –
maar is de parmigiana eenmaal gemaakt, dan kun je hem in de koelkast zetten of invriezen om later in de oven af te bakken.
Snijd de uiteinden van de aubergines en snijd ze in de lengte in plakken van 3–5 mm dik. Leg de plakken in een vergiet en sprenkel er wat zout overheen. Laat een uur staan om het vocht eruit te laten trekken.
Maak intussen de tomatensaus. Verhit 2 el olijfolie op middelhoog vuur in een heel grote, wijde pan. Voeg de ui en knoflook toe en fruit 10 minuten tot ze zacht zijn. Af en toe roeren. Voeg de tomaten en het sap toe en het laurierblad. Breng aan de kook en laat een halfuur (of tot de saus dik en vol is) flink doorkoken, terwijl je vaak roert.
Breng goed op smaak met zout en peper en een klein beetje suiker. Spoel de aubergineplakken af onder de kraan en droog ze goed af met een theedoek of keukenpapier. Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur en voeg 1 el olie toe. Leg er als de olie heet is een laag aubergine in en bak de plakken 2 minuten aan elke kant, tot ze goudkleurig en zacht zijn. Haal uit de pan en zet weg. Herhaal met de rest van de plakken en voeg steeds wat olie toe aan de pan voor je er nieuwe plakken in legt.
Verwarm de oven voor op 180 °C / gasstand 4. Leg een derde van de plakken aubergine in een ovenschaal van ongeveer 25 x 20 cm, en minstens 5 cm diep. Schep hier een derde van de saus overheen. Verdeel een derde van de mozzarella over de saus en strooi er dan een dun laagje geraspte kaas overheen. Herhaal met de rest van de ingrediënten, zodat je drie lagen in de ovenschaal hebt.
Zet 30–40 minuten in de oven, tot de bovenkant borrelt en goudbruin is. Dien op met een frisse groene salade – en brood, als je dat wilt.
4 middelgrote aubergines (ongeveer 1 kg)
4–5 el olijfolie
2 ballen buffelmozzarella (elk 125 g), in stukken gescheurd
ongeveer 35 g Parmezaanse, harde geitenkaas of andere harde kaas met volle smaak, geraspt
Voor de tomatensaus
2 el olijfolie
2 uien, gesnipperd
3 teentjes knoflook,
fijngesneden
4 x 400 g pruimtomaten uit blik, grof gesneden, steelaanzetten en vel verwijderd
1 laurierblad
snufje suiker
zeezout en versgemalen
zwarte peper
Voor een optimale sitebeleving adviseren wij om je telefoon om te draaien.