Nu nog open van woensdag tm zaterdag vanaf 11:00 tot 18:00 uur. Online bestellen kan altijd.

Boeddha-ontbijtbowl

Uit van

Hoofdgerecht | 40 minuten | 4 personen

Ingrediënten

125 g gemengde pitten en zaden (zoals lijnzaad, pompoenpitten, sesamzaad, zonnebloempitten en maanzaad)
2 tl sojasaus
2 tl agavesiroop
2 tl ras-el-hanout
extra vierge olijfolie
150 g quinoa
375 ml groentebouillon
4 eieren
1 grote courgette, grof geraspt
geraspte schil en sap van een [1/2] citroen
klein handje munt, fijngehakt
3 el tahin
4 el yoghurt
2 grote rijpe avocado’s, ontpit en in plakken
4 tl harissapasta
zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze

Een boeddha-bowl is een gezond, voedzaam gerecht boordevol gezonde ingrediënten, zoals granen, rauwe en/of gare groenten, eiwitten, noten, zaden en dressings. Stapel de ingrediënten hoog op in kommen (wat doet denken aan de ronde buik van Boeddha) voor een superlekker, uitgebalanceerd gerecht. Hier gebruik ik enkele van mijn favoriete ingrediënten die geschikt zijn als brunch, maar voel je vrij hiervan af te wijken, of gebruik restjes zoals gekookte rijst, gebakken groente, peulvruchten en groene bladgroente. In het recept maak je ook geroosterde, gekruide zaden; na het roosteren zijn deze luchtdicht afgesloten drie weken houdbaar, zodat je ze als tussendoortje kunt eten, over salades of gebakken groenten kunt strooien, of natuurlijk voor een andere boeddha-bowl kunt gebruiken.

 

Verwarm de oven voor tot 160 °C.

 

Meng de pitten en zaden met de sojasaus, de agavesiroop, de ras-el-hanout en 1 theelepel olijfolie. Verdeel ze over een bakplaat en bak ze in 15-20 minuten in de oven goudbruin; schep ze halverwege de baktijd even om. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.

 

Verwarm voor de quinoa een middelgrote steelpan op hoog vuur. Rooster daarin de quinoa ongeveer 30 seconden. Schud de pan om aanbranden te voorkomen. Voeg de bouillon toe en laat deze 1 minuut koken. Draai het vuur laag. Leg het deksel op de pan en laat nog 10 minuten koken. Zet dan het vuur uit en laat de pan 5 minuten staan. Haal het deksel eraf en roer door met een vork om de korrels los te maken.

 

Breng een pan water aan de kook en leg de eieren erin. Breng het water weer zachtjes aan de kook en kook de eieren 7 minuten voor een stevig eiwit en een wat zachte dooier. Haal de eieren uit het water en laat ze iets afkoelen. Pel ze dan en halveer ze in de lengte.

 

Meng de geraspte courgette met de citroenrasp en het -sap, de munt, een scheut olijfolie en een beetje zout en peper.

 

Meng de tahin met de yoghurt en breng dit op smaak met een snuf zout. Verdun het mengsel met een scheutje water, zodat het de consistentie van dikke room heeft.

 

Schep de quinoa in kommen en verdeel de courgette, de plakjes avocado en de gehalveerde eieren erover. Schep er tot slot wat harissa op en strooi de geroosterde pitten en zaden erover.

 

Flexitarisch
Het draait bij deze kommen om het variëren met ingrediënten, dus de mogelijkheden zijn eindeloos. Voor een ontbijt- of brunchkom voeg ik graag gerookte zalm, gerookte forel of gerookte makreel toe – deze kun je kant-en-klaar kopen; je hoeft er alleen nog maar stukjes van te maken.

Dit recept komt uit:

Ingrediënten

125 g gemengde pitten en zaden (zoals lijnzaad, pompoenpitten, sesamzaad, zonnebloempitten en maanzaad)
2 tl sojasaus
2 tl agavesiroop
2 tl ras-el-hanout
extra vierge olijfolie
150 g quinoa
375 ml groentebouillon
4 eieren
1 grote courgette, grof geraspt
geraspte schil en sap van een [1/2] citroen
klein handje munt, fijngehakt
3 el tahin
4 el yoghurt
2 grote rijpe avocado’s, ontpit en in plakken
4 tl harissapasta
zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper

Zie ook:

Stel een vraag

Voor een optimale sitebeleving adviseren wij om je telefoon om te draaien.