Voorgerecht | 30 minuten | 4 personen
1 stevige, zoetzure appel, bij voorkeur Jazz
50 g gepelde walnoten
50 g Parmezaanse kaas
100 g Parmaham
75 g gesneden boerenkool
VOOR DE DRESSING
1 eetl. balsamicoazijn
1 eidooier
1 theel. mosterd
34 eetl. zonnebloemolie zout en peper
Behalve mac ’n cheese (zie blz. 84) deed ik in New York ook inspiratie op voor deze boerenkoolsalade. Bij Beauty and Essex in Lower East Side at ik deze versie. Al liet de kok van dienst zich destijds verontschuldigen dat ‘he ran out of kale’ en dat hij zodoende cavolo nero als groenmaker had gebruikt. Wat mij betreft geen reden tot klagen. Ik werk er afwisselend mee.
Snijd de ongeschilde appel in luciferdunne reepjes. Rooster de walnoten en hak ze grof. Rasp de Parmezaanse kaas. Bak de plakjes Parmaham in een droge koekenpan krokant. Maak de dressing door de ingrediënten te mengen, voeg de zonne bloemolie als laatste toe.
Verdeel de boerenkool over vier bordjes. Verdeel daar de appel, noten en Parmezaanse kaas over.
Besprenkel met de dressing en beleg met de gebakken Parma ham.
Wil je nou echt in Hollandse sferen blijven, doe er dan wat plakjes warme rookworst overheen. Vegetariërs vervangen de Parmaham en de Parmezaanse kaas door verbrokkelde blauwe kaas naar keuze.
De wijn: In New York dronken we er grüner veltliner bij. Maar je kunt ook rustig een fles verdejo of pinot bianco bij opentrekken. En leeg drinken.
Voor een optimale sitebeleving adviseren wij om je telefoon om te draaien.