Hoofdgerecht | 60 minuten | 4 personen
1,2 kg flespompoen
olijfolie, om te besprenkelen
2 tenen knoflook, geperst
300 g Griekse yoghurt
15 g dille, heel fijngehak
1 tl pulbiber (Turkse chilivlokken,o.a. Turkse supermarkt)
een handvol walnootstukjes
zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
platbrood, voor erbij
Weinig Perzische maaltijden worden zonder yoghurt in welke vorm dan ook genuttigd. De populairste gerechten zijn yoghurt met komkommer, spinazie en Perzisch daslook (dat anders is dan de wilde daslook die je in het bos vindt). Toen een leerling in een van mijn kookcursussen me eens vertelde dat er in de regio waar haar familie vandaan komt pompoen wordt gebruikt voor een yoghurtgerecht, moest ik dat zelf proberen – het is krankzinnig lekker en het gaat altijd als eerste op als ik het serveer. Mensen zijn vaak verbaasd dat het met flespompoen is gemaakt.
Verwarm de oven voor tot 220 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Snijd de flespompoen met schil en al in de lengte doormidden, schep de pitten er met eenlepel uit en gooi ze weg. Leg de 2 pompoenhelften met het snijvlak omhoog op de beklede bakplaat en wrijf het vruchtvlees in met een beetje olijfolie. Rooster de pompoen 45 tot50 minuten en steek een mes in het dikste deel van het vruchtvlees om te controleren of het zacht en gaar is. Haal de pompoen uit de oven en laat hem afkoelen tot je hem kunt vastpakken.
Schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil in een kom en prak het zo fijn mogelijk. Voegde knoflook, een scheutje olijfolie, een flinke hoeveelheid zeezoutvlokken en peper plus de yoghurt toe en roer alles goed door. Proef of je nog zeezoutvlokken en peper wilt toevoegen,schep de borani op een bord, spreid hem uit tot de randen en dan glad met de achterkant van een lepel. Besprenkel met wat olijfolie en bestrooi de borani met de dille, pulbiber en walnoten. Geef er platbrood bij.
Simply delicious met…Slacups met kip, vermicelli & harissa (zie pag. 115) of Kleverige kip met harissa, sesam &pistache (zie pag. 147)
1,2 kg flespompoen
olijfolie, om te besprenkelen
2 tenen knoflook, geperst
300 g Griekse yoghurt
15 g dille, heel fijngehak
1 tl pulbiber (Turkse chilivlokken,o.a. Turkse supermarkt)
een handvol walnootstukjes
zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
platbrood, voor erbij
Voor een optimale sitebeleving adviseren wij om je telefoon om te draaien.