Hoofdgerecht | 25 minuten | 2 personen
400 g char siu (Chinees geroosterd varkensvlees, zie pag. 105)
1 el arachideolie
2 lente-uitjes, in flinterdunne halve ringetjes
1 teentje knoflook, geperst
1 kleine ui, in dunne ringen
1 kleine wortel, in dunne plakjes
3 handenvol taugé
2 el oestersaus
1⁄4 tl zout
1⁄2 tl suiker
1⁄2 tl witte peper
120 ml kippenbouillon
1 el maïszetmeel gemengd met 2 el water
1 tl sesamolie
Voor de barbecuesaus
2 el Chinees vijfkruidenpoeder
240 ml kippenbouillon
2 el Chinese rijstwijn
120 ml hoisinsaus
120 ml gelebonensaus (taotjo, o.a. toko)
2 steranijs
1 kaneelstokje
50 g suiker
3 el maïszetmeel gemengd met
6 el water
Chinees geroosterd varkensvlees (char siu) is wereldwijd bekend. Het in specerijen gemarineerde vlees krijgt tijdens het garen zijn kenmerkende rode kleur. Dit gerecht, geserveerd op taugé met een rijke Chinese barbecuesaus, zal binnen de kortste keren een van je grootste favorieten worden.
Verwarm de oven voor tot 160 °C en verwarm het varkensvlees 20 minuten in een braadslede. Haal uit de oven en snijd in plakjes.
Doe intussen alle ingrediënten voor de barbecuesaus, behalve het maïszetmeelpapje, in een middelgrote pan. Roer door en breng op middelhoog vuur aan de kook. Zet het vuur lager en laat 15 minuten zachtjes koken. Roer het maïszetmeelpapje langzaam door de saus om deze te binden. Verwijder de steranijs en het kaneelstokje en zet de saus apart.
Verhit een wok met antiaanbaklaag op middelhoog vuur, voeg de arachideolie, de lente-ui en de knoflook toe en roerbak ongeveer 30 seconden, tot de aroma’s vrijkomen. Schep de ui en de wortel erdoor en roerbak nog 1 minuut. Voeg de taugé toe, bak 1 minuut en voeg dan de oestersaus, het zout, de suiker en de witte peper toe. Meng goed, schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Schenk het maïszetmeelpapje er langzaam en al roerend bij om de saus te binden. Haal de wok van het vuur, roer de sesamolie erdoor en schep het gerecht in een serveerschaal. Leg de plakjes varkensvlees erop, besprenkel met de barbecuesaus en serveer.
400 g char siu (Chinees geroosterd varkensvlees, zie pag. 105)
1 el arachideolie
2 lente-uitjes, in flinterdunne halve ringetjes
1 teentje knoflook, geperst
1 kleine ui, in dunne ringen
1 kleine wortel, in dunne plakjes
3 handenvol taugé
2 el oestersaus
1⁄4 tl zout
1⁄2 tl suiker
1⁄2 tl witte peper
120 ml kippenbouillon
1 el maïszetmeel gemengd met 2 el water
1 tl sesamolie
Voor de barbecuesaus
2 el Chinees vijfkruidenpoeder
240 ml kippenbouillon
2 el Chinese rijstwijn
120 ml hoisinsaus
120 ml gelebonensaus (taotjo, o.a. toko)
2 steranijs
1 kaneelstokje
50 g suiker
3 el maïszetmeel gemengd met
6 el water
Voor een optimale sitebeleving adviseren wij om je telefoon om te draaien.