Hoofdgerecht | 40 minuten | 4 personen
8-12 grote, open paddenstoelen (2-3 per persoon)
olijfolie, voor eroverheen
zeezout en zwarte peper
VOOR DE LINZENVULLING
75 g puy-linzen
1 kleine teen knoflook, fijngesneden
1 kleine sjalot, gesnipperd
1 el kappertjes, afgespoeld, uitgelekt, fijngesneden
2 el fijngesneden bladpeterselie, bieslook of kervel
½ tl mosterd
fijngeraspte schil en sap van ½ citroen
50 ml extra vergine olijfolie
Hete, sappige paddenstoelen uit de oven zijn heerlijk als je ze vult met puy-linzen en een pikante citroendressing.
Verwarm de oven voor op 190 C/heteluchtoven 170 C/gasstand 5.
Snijd de steeltjes van de paddenstoelen en gooi ze weg. Leg de paddenstoelen met de open kant naar boven op een bakplaat met een opstaande rand (voor het vocht). Schenk wat olijfolie in een schaaltje en bestrijk elke paddenstoel ermee. Bestrooi ze met zout en peper en bak ze 15-20 minuten in de oven tot ze donker, gaar en sappig zijn.
Doe intussen de linzen in een pan, schenk er koud water over en breng aan de kook. Draai het vuur wat lager en laat 10-15 minuten zacht koken tot ze gaar zijn maar nog wel een beet hebben.
Giet de linzen af en laat ze weer in de hete pan glijden. Voeg direct de rest van de ingrediënten voor de linzenvulling toe en wat zout en peper. Schep goed om. In de oven is veel vocht uit de paddenstoelen vrijgekomen. Schenk dit in een kan – gooi het niet weg.
Leg de paddenstoelen op een warme platte schaal en schep de linzen erop. Besprenkel met het kookvocht van de paddenstoelen en dien op. Eet met gekneusde aardappel of iets uit het hoofdstuk Aardappels en granen (blz. 372-403).
Variaties
Schep de linzenvulling op andere gebarbecuede of gegrilde groentes, zoals dikke plakken venkel of courgette, of in vieren gesneden gegrilde slakropjes.
8-12 grote, open paddenstoelen (2-3 per persoon)
olijfolie, voor eroverheen
zeezout en zwarte peper
VOOR DE LINZENVULLING
75 g puy-linzen
1 kleine teen knoflook, fijngesneden
1 kleine sjalot, gesnipperd
1 el kappertjes, afgespoeld, uitgelekt, fijngesneden
2 el fijngesneden bladpeterselie, bieslook of kervel
½ tl mosterd
fijngeraspte schil en sap van ½ citroen
50 ml extra vergine olijfolie
Voor een optimale sitebeleving adviseren wij om je telefoon om te draaien.