Open woensdag tot en met zaterdag van 11:00 tot 18:00 uur. Online bestellen kan altijd.

Gegrilde sperziebonen met sesamzaad en misodressing

Uit Heel Veel Veggie! van Hugh Fearnley-Whittingstall

Bijgerecht | 15 minuten | 4 personen

Ingrediënten

1 el sesamzaad
400 g dunne sperziebonen,
steeltjes eraf
½ el koolzaadolie
zeezout en zwarte peper

VOOR DE DRESSING
2 el witte miso of shiro miso (zie
blz. 152)
2 el koolzaadolie
1 el rijstazijn (of ciderazijn)
1 tl geraspte gember

Bereidingswijze

Net als zoveel andere groenten laten sperziebonen een heel nieuwe kant van zichzelf zien als ze gegrild worden. Gooi ze op de barbecue, leg ze onder de grill of in een grillpan en ze worden zacht, bruin en rokerig zoet. Een dressing als deze, gebaseerd op hartige miso, is
precies wat ze nodig hebben.

 

Rooster het sesamzaad een paar minuten in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot het goudkleurig is; schud de pan veel om te voorkomen dat het te donker wordt. Laat op een bord glijden en zet weg.

 

Zorg dat de barbecue goed heet is of verhit de grill of grillpan voor. Doe de sperziebonen in een schaal, voeg ½ eetlepel olie en wat zout en peper toe en schep om.

 

Leg de sperziebonen op de barbecue, op een met folie beklede bakplaat onder de grill of in de hete grillpan. Gril 5-10 minuten, keer de boontjes af en toe, tot ze gaar zijn en donkerbruine plekjes hebben – of misschien zelfs hier en daar een beetje zwart zijn. In de pan duurt dit misschien wat langer.

 

Maak ondertussen de dressing door alle ingrediënten in een kommetje door elkaar te kloppen. Laat de bonen in een grote schaal glijden, of in een paar kleinere, schep de dressing erover en bestrooi met het geroosterde sesamzaad.

 

Eet heet of op kamertemperatuur. De sperziebonen zijn erg lekker met in de oven gebakken tofu en witte rijst, als je er een maaltijd van wilt maken.

 

Variaties
Groenten: Deze misodressing is ook erg lekker bij gestoomde peultjes of bimi, gebakken bloemkool of spitskool (zoals het recept van blz. 64), of bij worteltjes uit de oven.
Zaadjes: Gebruik zonnebloempitten in plaats van sesamzaad.

Dit recept komt uit:

Ingrediënten

1 el sesamzaad
400 g dunne sperziebonen,
steeltjes eraf
½ el koolzaadolie
zeezout en zwarte peper

VOOR DE DRESSING
2 el witte miso of shiro miso (zie
blz. 152)
2 el koolzaadolie
1 el rijstazijn (of ciderazijn)
1 tl geraspte gember

Zie ook: