Open vrijdag vanaf 9:00 en zaterdag vanaf 11:00 tot 18:00 uur. Online bestellen kan altijd.

Gehaktballetjes van venkelworst met paprikasaus

Uit Mevrouw Hamersma Verzamelde Recepten van Karin Hamersma

Hoofdgerecht | 60 minuten | 4 personen

Ingrediënten

3 sneetjes oud witbrood, zonder korst
500 g venkelworstvulling
1 ei
4 lente­uitjes, fijngesneden
2 eetl. fijngehakte peterselie
­1,5 theel. zout
­halve teen knoflook, fijngehakt
zonnebloemolie om in te
theel. zwarte peper bakken

VOOR DE SAUS
­ 4 rode paprika’s uit pot
­ 3 eetl. olijfolie
­ 1 theel. zout
­ 25 g koriander, steeltjes en takjes
­ 1 teen knoflook
­ 1 kleine, milde chilipeper, zaadjes verwijderd
­ 2 eetl. zoete chilisaus
­ 2 eetl. wittewijnazijn

Bereidingswijze

Ik bof dat een van mijn favoriete slagers om de hoek van mijn winkel op de Albert Cuyp­markt zit. Alain Bernard heet ie. Maar veel Amsterdam­mers kennen ’m beter als ‘de Franse slager.’ Als je toevallig in de buurt bent van de Albert Cuypstraat 133, koop dan zijn venkelworstjes en haal de vulling eruit om dit gerecht te maken. Dat uiteindelijk de wijnen die er het beste bij pasten allemaal ook uit Frankrijk komen, was volgens meneer Hamersma toeval.

 

Verwarm de oven voor tot 200 °C.

 

Doe de paprika’s in een blender of een foodprocessor en voeg de overige ingrediënten voor de saus toe. Pureer en proef, en breng verder op smaak met zout en peper. Zet de saus apart.

 

Week het brood 1 minuut in koud water, knijp het uit en verkruimel het in een schaal. Voeg alle andere ingrediënten behalve de zonne­ bloemolie toe en meng alles goed met je handen door elkaar.

 

Giet een laagje zonnebloemolie in een braadpan. Laat de olie heet worden en doe er een theelepel gehakt in. Haal het eruit en proef. Voeg eventueel naar smaak nog wat zout en peper aan het gehaktmengsel toe.

 

Vorm met vochtige handen gehaktballetjes ter grootte van een golfbal. Bak ze met een paar tegelijk in de hete olie rondom bruin. Leg de balletjes in een braadslee en zet hem 5 minuten in de oven.

 

Als je met je vingers in de gehaktballetjes drukt, moeten ze terugveren. Of breek er een open en kijk of ie gaar is vanbinnen. Serveer ze heet of warm, met de paprikasaus.

 

Geef er stokbrood en wat pasta bij.

 

De wijn: Mevrouw Hamersma is me al voor geweest: rode Franse. Uit de zui­delijke regio’s Côtes du Roussillon of de Pays d’OC bijvoorbeeld. Ook lekker met Rhône rood.

Dit recept komt uit:

Ingrediënten

3 sneetjes oud witbrood, zonder korst
500 g venkelworstvulling
1 ei
4 lente­uitjes, fijngesneden
2 eetl. fijngehakte peterselie
­1,5 theel. zout
­halve teen knoflook, fijngehakt
zonnebloemolie om in te
theel. zwarte peper bakken

VOOR DE SAUS
­ 4 rode paprika’s uit pot
­ 3 eetl. olijfolie
­ 1 theel. zout
­ 25 g koriander, steeltjes en takjes
­ 1 teen knoflook
­ 1 kleine, milde chilipeper, zaadjes verwijderd
­ 2 eetl. zoete chilisaus
­ 2 eetl. wittewijnazijn

Zie ook:

Stel een vraag

Voor een optimale sitebeleving adviseren wij om je telefoon om te draaien.