Bijgerecht | 330 minuten | 4 personen
Voor 2 baguettes
Deeg:
1 blik of pot gekookte witte bonen (380 g, uitlekgewicht ca. 230 g)
200 ml koud water
12 g verse gist
300 g speltmeel
1 eetlepel olijfolie
½ eetlepel honing
1 theelepel zout
1 geklopt ei om het brood mee te bestrijken
Pesto:
1 basilicumplantje
1 teentje knoflook, gepeld en fijngesneden
70 g fijn geraspte Parmezaanse kaas
60 g pistachenoten
50 ml olijfolie
1 snufje zout
1 snufje gemalen zwarte peper
Deze broden zien er ingewikkelder uit dan ze zijn. Eigenlijk is het principe net als van kaneelbollen behalve dat het deeg nu in de lengte wordt opgerold in plaats van er bolletjes van te maken. Je hoeft de deegstrengen alleen maar samen te vlechten.
Deeg: Giet de bonen af, spoel ze en laat ze uitlekken. Meng de bonen en het water met een staafmixer tot een glad mengsel. Voeg de gist toe en mix nog even door zodat de gist goed oplost.
Giet het bonenmengsel in een kom en meng de rest van de deegingrediënten erdoor. Roer het samen tot een soepel deeg. Laat het deeg bij kamertemperatuur ongeveer 4 uur afgedekt rijzen of tot het deeg in volume ongeveer is verdubbeld.
Pesto: Pluk de basilicumblaadjes van het plantje. Mix basi licum, knoflook, Parmezaanse kaas, pistachenoten, olie, zout en peper met een staafmixer tot een grove pesto.
Vlechten en bakken: Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak. Verdeel het in twee stukken. Rol elk stuk uit tot een plak van ongeveer 20 x 25 cm.
Verdeel pesto over de plakken en rol vanaf de korte kant op zodat je 2 rollen krijgt. Snijd elke rol door in de lengte (dus snijd elke rol in 2 lange helften). Plaats de gesneden helften met het snijvlak naar boven en vlecht of draai ze tot 2 broden.
Leg de broden op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat ze dan ongeveer 1 uur onafgedekt rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bestrijk de baguettes voorzichtig met een geklopt ei. Bak 25 – 30 minuten in het midden van de oven. Plaats eventueel een lege bakplaat wat hoger in de oven om te voorkomen dat de broden te donker worden.
Laat de broden afkoelen op een rooster.
Voor 2 baguettes
Deeg:
1 blik of pot gekookte witte bonen (380 g, uitlekgewicht ca. 230 g)
200 ml koud water
12 g verse gist
300 g speltmeel
1 eetlepel olijfolie
½ eetlepel honing
1 theelepel zout
1 geklopt ei om het brood mee te bestrijken
Pesto:
1 basilicumplantje
1 teentje knoflook, gepeld en fijngesneden
70 g fijn geraspte Parmezaanse kaas
60 g pistachenoten
50 ml olijfolie
1 snufje zout
1 snufje gemalen zwarte peper
Voor een optimale sitebeleving adviseren wij om je telefoon om te draaien.