Hoofdgerecht | 45 minuten | 4 personen
heilbotfilets zonder vel (200 g elk), of griet
2-3 eetl. olijfolie
VOOR DE DRESSING
paar takjes verse tijm
1 gekneusde, gedroogde chilipeper
1 theel. komijnpoeder
1 steranijs
6-8 sjalotten, gesnipperd
150 ml sesamolie
5 eetl. olijfolie
2 eetl. zoute sojasaus
2 eetl. teriyakisaus
1 eetl. worcestershiresaus
2 druppels tabasco
2 cm verse gember, geraspt
1 teen knoflook, fijngehakt
1 theel. gemalen kurkuma
1 theel. paprikapoeder
1 theel. cayennepeper
Ook nog nodig maar apart houden:
2 grote tomaten, ontveld, pitjes verwijderd en in blokjes gesneden
1 flinke eetl. gehakte korianderblaadjes
Toegegeven, het zijn veel ingrediënten maar het is een gerecht dat daarentegen wel heel eenvoudig te maken is. En laat ik je verklappen: je steelt er onwaarschijnlijk de show mee. Het is een publiekslievelingetje, of er nou professionele koks of je eigen kinderen met aanhang in de zaal zitten. In elk geval, dat is tot op heden mijn ervaring. En die is groot: ik denk dat ik het gerecht inmiddels al tientallen keren gemaakt heb. En niet uit gemak maar omdat het zo onwaarschijnlijk lekker is. De dressing kun je een dag van tevoren maken.
Doe de tijm, chilipeper, het komijnpoeder en de steranijs in een theefilterzakje of stukje kaasdoek. Doe alle overige ingrediënten voor de dressing, met het ‘kruidenzakje’ in een steelpan op laag vuur, laat 10 minuten sudderen. Laat afkoelen.
Haal het kruidenzakje eruit, knijp dit goed uit boven de pan en roer vlak voor het serveren de 2 tomaten in blokjes en 1 flinke eetlepel gehakte koriander door de dressing.
Verwarm de oven voor tot 180 °C. Vet een ovenschaal en de heil botfilets in met olijfolie. Dek af met aluminiumfolie (met de glim mende kant naar beneden) en zet 20 minuten in de oven.
Warm de dressing op in een steelpannetje. Leg de visfilets op voorverwarmde borden en sprenkel de dressing erover.
Serveer met een gekookt aardappeltje.
De wijn: Vaak gegeten, vaak wijn bij geschonken. Om vervolgens regelmatig terug te vallen op wit van de boorden van een vulkaan, Etna bianco. Krijg je
die niet te pakken – maar doe je best; er zijn echt een paar heel goede te koop in Nederland; kijk maar op www.degrotehamersma.nl – dan kun je uitwijken naar pinot gris of grauburgunder. Die hebben ook iets ‘rokerigs’…
heilbotfilets zonder vel (200 g elk), of griet
2-3 eetl. olijfolie
VOOR DE DRESSING
paar takjes verse tijm
1 gekneusde, gedroogde chilipeper
1 theel. komijnpoeder
1 steranijs
6-8 sjalotten, gesnipperd
150 ml sesamolie
5 eetl. olijfolie
2 eetl. zoute sojasaus
2 eetl. teriyakisaus
1 eetl. worcestershiresaus
2 druppels tabasco
2 cm verse gember, geraspt
1 teen knoflook, fijngehakt
1 theel. gemalen kurkuma
1 theel. paprikapoeder
1 theel. cayennepeper
Ook nog nodig maar apart houden:
2 grote tomaten, ontveld, pitjes verwijderd en in blokjes gesneden
1 flinke eetl. gehakte korianderblaadjes
Voor een optimale sitebeleving adviseren wij om je telefoon om te draaien.