Hoofdgerecht | 35 minuten | 4 personen
320 g ontpitte dadels, minimaal 4 uur in water geweekt
70 g hazelnoten
75 g amandelen
190 g havermout
35 g gepofte bruine rijst
185 g rauwe boekweit
75 g zonnebloempitten
70 g pompoenpitten
75 g hennepzaad
30 g kokosvlokken
1 el kaneel
snuf zout
Deze granola is ’s ochtends heerlijk over een smoothie, maar doet het ook goed als je midden op de dag opeens trek hebt: ik eet heel vaak een handjevol als snack. Ik gebruik in dit recept dadels als natuurlijke zoetmaker, omdat ze vol vezels zitten en een vleugje karamelsmaak toevoegen. Verder maak ik deze granola vaak met de restjes uit mijn voorraadkast, dus experimenteer vooral met de ingrediënten die je zelf al in huis hebt. De oventemperatuur is relatief laag, omdat dadels snel kunnen verbranden in de oven.
Verwarm de oven voor tot 150 °C.
Laat de dadels goed uitlekken en pureer ze in een foodprocessor tot een pasta. Schep de dadelpasta in een grote kom.
Doe de hazelnoten en amandelen in de foodprocessor en druk steeds kort op de pulseknop (ca. 5 seconden) tot de noten grof gehakt zijn. Voeg ze met de overige ingrediënten toe aan de dadelpasta en meng alles met je handen of een spatel tot een gelijkmatig mengsel. Verdeel over twee met bakpapier beklede bakplaten.
Bak het geheel 25 minuten in de oven en hussel het dan met een spatel of lepel even om, zodat het gelijkmatig gaar wordt. Bak daarna nog 10 minuten, of tot alle ingrediënten droog aanvoelen.
Haal de granola uit de oven en laat hem op de bakplaat volledig afkoelen. Je kunt de granola in een luchtdicht afgesloten bakje of weckpot maximaal 1 maand op kamertemperatuur en 2 maanden in de koelkast bewaren.
Voor een optimale sitebeleving adviseren wij om je telefoon om te draaien.