Open woensdag tot en met zaterdag van 11:00 tot 18:00 uur. Online bestellen kan altijd.

Ingemaakte komkommer

Voorgerecht | 60 minuten | personen

Ingrediënten

2 kg Libanese (korte) komkommers – hoe kleiner, hoe beter
2 el zout
1 l wittewijnazijn
220 g fijne kristalsuiker
1⁄2 tl kurkuma
2 kleine uien, in dunne schijfjes
3 tl bruin mosterdzaad
2 tl venkelzaad
2 tl dillezaad
2 tl chilivlokken (optioneel)
12-18 zwarte peperkorrels

Bereidingswijze

Dit zijn onze ‘signatuurpickles’, het eerste product dat we ooit inmaakten en nog altijd ons bestverkopende. Het is een prima manier om met inmaken te beginnen als je het nog nooit hebt gedaan. Kleine komkommers zijn het handigst hiervoor: hun vochtgehalte is lager. Kijk of je op (boeren)markten komkommers van B-kwaliteit ziet liggen vaak is daar helemaal niets mee, behalve dat ze bijvoorbeeld wat krommer zijn! Experimenteer gerust met de specerijen. Dit zijn klassieke inmaakspecerijen, maar je kunt bijvoorbeeld ook hele chilipepers, teentjes knoflook, laurierblaadjes en repen citroenschil gebruiken.

 

Snijd de komkommers in plakjes die ongeveer zo dik zijn als een munt. Doe ze in een kom en strooi het zout erover. Laat ze een uurtje of twee staan (of een nachtje); dit is om er overtollig vocht aan te onttrekken. Hoe groter de komkommers, hoe langer dit zal duren. Leg ze in een groot vergiet en laat ze goed uitlekken.

 

Steriliseer intussen de potten (zie pag. 250). Maak inmaakazijn door de azijn, suiker, kurkuma en 500 ml water in een middelgrote, roestvrijstalen steelpan te verwarmen op laag vuur. Roer om de suiker op te lossen, zet het vuur hoger en breng aan de kook. Laat de azijn 2 tot 3 minuten borrelen en haal de pan van het vuur.

 

Doe de komkommers in een grote kom. Voeg de uien samen met het mosterd-, venkel- en dillezaad en voeg desgewenst de chilivlokken toe. Gebruik je handen om alles goed te mengen.

 

Neem zodra de potten voldoende zijn afgekoeld om ze te kunnen vastpakken, een kleine keukentang (of werk met je schone handen) om de komkommers voorzichtig in de potten te stoppen. Voeg 2 of 3 peperkorrels toe aan elke pot. De potten moeten vol zijn, maar ga niet proppen: de inmaakazijn moet elke plak komkommer bedekken en als ze te dicht op elkaar zitten, kan de azijn niet in alle hoekjes en gaatjes komen (zie pag. 252 voor meer over het vullen van potten).

 

Vul de potten voorzichtig met de warme azijn tot de komkommers volledig onderstaan. Verwijder eventuele luchtbellen door zachtjes met de potten tegen het werkblad te tikken en een botermes of eetstokje langs de binnenkant te laten glijden, zodat verborgen luchtbellen kunnen ontsnappen. Hierna moet je misschien meer inmaakazijn of komkommers toevoegen (de vloeistof moet tot circa 1 cm onder de bovenrand van de pot komen). Veeg de randen van de potten af met een schone theedoek of keukenpapier en doe de deksels erop.

 

Weck de potten (zie pag. 255) 10 minuten en bewaar ze op een koele, donkere plek. Hoewel deze komkommers zo’n 12 maanden houdbaar zijn, worden ze na een maand of 6 wel minder knapperig.

Ingrediënten

2 kg Libanese (korte) komkommers – hoe kleiner, hoe beter
2 el zout
1 l wittewijnazijn
220 g fijne kristalsuiker
1⁄2 tl kurkuma
2 kleine uien, in dunne schijfjes
3 tl bruin mosterdzaad
2 tl venkelzaad
2 tl dillezaad
2 tl chilivlokken (optioneel)
12-18 zwarte peperkorrels

Zie ook:

Stel een vraag

Voor een optimale sitebeleving adviseren wij om je telefoon om te draaien.