Hoofdgerecht | 45 minuten | 4 personen
2 el olijfolie
2 rode uien, grof gehakt
3 teentjes knoflook, in plakjes
175 g kerstomaatjes
100 g boerenkool (ca. 3 handjes), harde stengels verwijderd en bladeren gescheurd
zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
Voor de balsamicotomaatjes
250 g kerstomaatjes
½ tl olijfolie
beetje balsamicocrème
Voor het frittatamengsel
250 g silken tofu (zachte tofu)
½ tl uienzout (of meng het zelf met half uienpoeder en half zout)
1 tl komijnzaad
½ tl bakpoeder
120 g kikkererwtenmeel
3 el edelgistvlokken
1 el appelciderazijn
2 el verse tijmblaadjes
Voor erover
1 takje tijm, koriander of peterselie, blaadjes losgehaald
chilivlokken (optioneel)
extra vergine olijfolie
balsamicocrème
Dit recept is een van mijn favoriete brunchgerechten geworden, maar het kan met
een grote salade erbij ook als een makkelijk in elkaar te zetten avondmaaltijd worden
geserveerd. Ik gebruik het woord ‘frittata’ natuurlijk oneigenlijk, want er zitten geen
eieren in, maar ik hoop dat je het met me eens bent dat het een soortgelijk principe is. Het eiachtige deel wordt gemaakt met een combinatie van kikkererwtenmeel gemengd met zachte tofu en edelgistvlokken, die de kaassmaak geven. Hieraan zijn gekaramelliseerde uien, kerstomaatjes en boerenkool toegevoegd. Op de frittata liggen geroosterde balsamicotomaatjes, royaal besprenkeld met balsamicocrème. Echt hemels.
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
Maak eerst de balsamicotomaatjes. Hak een paar tomaatjes doormidden en leg de halve en hele tomaatjes op een bakplaat. Schep ze om met de olijfolie, balsamicocrème en een snuf zout. Zet ze 15-20 minuten in de oven tot ze openbarsten en zacht en een beetje bruin zijn. Zet opzij.
Verhit de olijfolie in een grote ovenvaste koekenpan met antiaanbaklaag en bak de rode uien circa 15 minuten op vrij laag vuur tot ze zacht en gekaramelliseerd zijn. Voeg de knoflook toe en bak hem 1 minuut mee. Doe de kerstomaatjes en boerenkool erbij en laat de boerenkool slinken en de kerstomaatjes iets zachter worden en openbarsten. Roer er 1 theelepel zeezoutvlokken door en draai het vuur uit.
Doe alle ingrediënten voor het frittatamengsel in de keukenmachine of blender en voeg 175 milliliter water toe. Meng alles tot een glad en romig geheel. Giet dit mengsel in de pan bij de uien, boerenkool en tomaatjes. Spreid het zo nodig uit met een spatel.
Zet de pan weer op laag vuur en bak de frittata 7 minuten tot hij bijna is gestold. Verwarm intussen de grill voor. Zet de frittata 2 minuten onder een hete grill tot hij gaar is en de bovenkant bruin wordt.
Bedek de frittata met de gekaramelliseerde tomaatjes, de tijm, koriander of peterselie en eventueel de chilivlokken. Besprenkel met extra vergine olijfolie en balsamicocrème en bestrooi royaal met zout en peper.
2 el olijfolie
2 rode uien, grof gehakt
3 teentjes knoflook, in plakjes
175 g kerstomaatjes
100 g boerenkool (ca. 3 handjes), harde stengels verwijderd en bladeren gescheurd
zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
Voor de balsamicotomaatjes
250 g kerstomaatjes
½ tl olijfolie
beetje balsamicocrème
Voor het frittatamengsel
250 g silken tofu (zachte tofu)
½ tl uienzout (of meng het zelf met half uienpoeder en half zout)
1 tl komijnzaad
½ tl bakpoeder
120 g kikkererwtenmeel
3 el edelgistvlokken
1 el appelciderazijn
2 el verse tijmblaadjes
Voor erover
1 takje tijm, koriander of peterselie, blaadjes losgehaald
chilivlokken (optioneel)
extra vergine olijfolie
balsamicocrème
Voor een optimale sitebeleving adviseren wij om je telefoon om te draaien.