Voorgerecht | 15 minuten | 4 personen
500 g lamsgehakt
1 ui, fijngehakt in een keukenmachine en uitgelekt, of met de hand heel fijngesnipperd
2 el gedroogde munt
2 eieren
plantaardige olie, om in te bakken
een flinke hoeveelheid zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
Voor erbij
Griekse of volle yoghurt
gehakte verse muntblaadje
Deze simpele maar heerlijke kleine köfte zijn gebaseerd op iets wat ik in een restaurant in
Antakya (de oud-Romeinse stad Antiochië in Zuid-Turkije) heb gegeten. Ze worden gemaakt met gedroogde munt – een heerlijk veelzijdig ingrediënt. Deze köfte zijn lekker rechttoe, rechtaan. Ik heb dit recept sinds ik terugkwam van die reis dan ook al vaak gemaakt.
Doe alle hoofdingrediënten, behalve de plantaardige olie, in een grote kom en meng, bewerk en stamp het mengsel een paar minuten met je handen tot een glad, gelijkmatig geheel.
Maak in totaal circa 20 balletjes ter grootte van golfballetjes van het mengsel en druk ze plat.
Verhit een grote koekenpan op vrij hoog vuur. Sprenkel er als de pan heet is een beetje
plantaardige olie in en bak de köfte in porties 3 tot 4 minuten per kant, tot ze gaar en aan beide kanten bruin zijn. Rijg de köfte op houten spiesjes en serveer ze met een kom Griekse yoghurt bestrooid met wat verse munt om ze in te dippen.
Simply delicious met…
Yoghurt met geroosterde paprika, pistache & dille (zie pag. 42) of Maast-o-esfenaj (zie pag. 72).
TIP
Houd de eerste portie köfte warm onder aluminiumfolie terwijl je de tweede portie bakt en warm ze daarna zo nodig nog even op in de pan.
500 g lamsgehakt
1 ui, fijngehakt in een keukenmachine en uitgelekt, of met de hand heel fijngesnipperd
2 el gedroogde munt
2 eieren
plantaardige olie, om in te bakken
een flinke hoeveelheid zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
Voor erbij
Griekse of volle yoghurt
gehakte verse muntblaadje
Voor een optimale sitebeleving adviseren wij om je telefoon om te draaien.