Hoofdgerecht | 50 minuten | 4 personen
140 g basmatirijst, afgespoeld en uitgelekt
125 g sperziebonen, afgehaald en in stukjes
2 grote sjalotten, in dunne ringen
5 el zonnebloemolie, plus extra om te bakken
2 kipfilets, in dunne reepjes
170 g rauwe garnalen, gepeld en zwarte adertjes verwijderd
1 el ketjap manis
zout
6 lente-uitjes, in dunne ringen
1 grote handvol korianderblad, fijngesneden, plus extra om te serveren
4 eieren
chili-olie, om te serveren
DE GARNALEN-CHILIPASTA
100 g gedroogde garnalen
2 tenen knoflook
3 grote rode chilipepers of Thaise chilipepers (rawit), zaadjes verwijderd en in stukjes
3 el geroosterde pinda’s, in stukjes
Dankzij een straatverkoper in San Francisco die zijn versie van deze Indonesische klassieker verkocht, staat het gerecht nu voor altijd in mijn DNA gebrand. Ik ben dol op de luxe van een knapperig gebakken ei dat zijn rijke, zoutige eidooier in de zoetzure rijst laat lopen. Cruciaal is de ketjap manis. Investeer in een fles en je bent nooit ver verwijderd van dit klassieke gepimpte rijstgerecht, of je nu werkt met verse ingrediënten of met een kopje overgebleven gekookte rijst.
Doe de rijst met 350 ml water in een pan. Breng aan de kook en laat 10 minuten zonder deksel koken tot de rijst bijna droog staat. Doe een goed passend deksel op de pan, haal van het vuur en laat 15 minuten rusten. Of gebruik 400 gram gekookte rijst.
Laat de gedroogde garnalen voor de garnalen-chilipasta 10 minuten in 240 ml water weken en giet dan af. Vang het weekwater op. Kook de sperziebonen 1 minuut in kokend water, giet af en zet apart.
Bak de sjalotten op middelhoog vuur in 3 eetlepels van de zonnebloemolie. Je wilt graag bruine, knapperige en zoete sjalotten, dus bak ze in kleine porties en schep ze gaandeweg uit de pan. Laat elke portie uitlekken op keukenpapier en zet apart om af te laten koelen.
Maak de pasta door de geweekte garnalen met alle andere pastaingrediënten in een keukenmachine grof te pureren. Roer wat opgevangen weekwater erdoor om de pasta net iets smeuïger te maken. Verhit de rest van de olie in een grote wok op middelhoog vuur. Voeg de pasta toe en bak een paar minuten flink. Voeg de kip toe en bak iets lichtbruin; voeg dan de sperziebonen toe. Bak verder tot de bonen gaar zijn. Het gerecht is nu bijna klaar.
Voeg de garnalen toe en schep ze om in de hete saus tot ze roze zijn. Draai het vuur omlaag en voeg de rijst toe. De pasta en saus zullen langzaam in de zachte rijst trekken. Voeg de ketjap manis toe en breng op smaak met zout. Wil je het gerecht iets vochtiger hebben, dan kun je wat weekwater van de garnalen toevoegen. Schep de lente-ui en koriander erdoor.
Bak intussen spiegeleieren in de hete olie tot de onderkanten bruin en knapperig zijn. Verdeel het rijstmengsel gelijkmatig over kommen en leg er een gebakken ei op. Bestrooi met wat koriander en de knapperige sjalotten en serveer met chili-olie om naar smaak toe te voegen.
140 g basmatirijst, afgespoeld en uitgelekt
125 g sperziebonen, afgehaald en in stukjes
2 grote sjalotten, in dunne ringen
5 el zonnebloemolie, plus extra om te bakken
2 kipfilets, in dunne reepjes
170 g rauwe garnalen, gepeld en zwarte adertjes verwijderd
1 el ketjap manis
zout
6 lente-uitjes, in dunne ringen
1 grote handvol korianderblad, fijngesneden, plus extra om te serveren
4 eieren
chili-olie, om te serveren
DE GARNALEN-CHILIPASTA
100 g gedroogde garnalen
2 tenen knoflook
3 grote rode chilipepers of Thaise chilipepers (rawit), zaadjes verwijderd en in stukjes
3 el geroosterde pinda’s, in stukjes
Voor een optimale sitebeleving adviseren wij om je telefoon om te draaien.