Voorgerecht | 15 minuten | 10 personen
100 g Spaanse gedroogde ham, zeer fijngesneden
1 stokbrood, in sneetjes
VOOR DE AIOLICRÈME
1 ei, op kamertemperatuur
1 kleine teen knoflook, grof gehakt
1 theel. citroensap
250 ml plantaardige olie
Een verpletterend eenvoudig en onwaarschijnlijk lekker hapje. Ik at het thuis bij Ronald Giphart, vriend van het huis en reisgenoot van meneer Hamersma. En ik vond het recept vervolgens ook in De wereld thuis, het boek dat Ronald samen met Mascha Lammes, zijn vrouw, schreef.
Doe voor de aiolicrème het ei, de knoflook, het citroensap en de olie in de mengbeker van een staafmixer. Zet de staafmixer op de bodem en laat hem draaien. Langzaam zal zo een dikke emulsie ontstaan die naar boven drijft. Haal de staafmixer voor zichtig naar boven, zodat alles goed wordt gemengd.
Schep de aioli in een kom en roer de ham erdoor. Breng even tueel op smaak met een snufje zout. Besmeer de sneetjes stok brood met de hamaiolicrème.
De wijn: In Spaans Baskenland schenken ze er txakoli bij, het licht tintelende wit van de hondarrabi zuridruif. Meer bruis gewenst? Droge cava.
Voor een optimale sitebeleving adviseren wij om je telefoon om te draaien.