Hoofdgerecht | 60 minuten | 4 personen
1 kg pompoen, zoals flespompoen of Crown Prince
1 middelgrote ui, gehalveerd, in halve maantjes
4 tenen knoflook, gepeld, heel gelaten
1 middelhete rode chilipeper, pitjes eruit, grofgesneden
naaldjes van een flinke tak rozemarijn
3 el olijfolie
100 g walnoten
1 el balsamicoazijn, plus wat extra voor eroverheen
ongeveer 100 g rucola
zeezout en zwart peper
In dit gerecht wordt de pompoen zowel in partjes als gepureerd opgediend. Flespompoen heeft relatief vochtig vruchtvlees en is daardoor hier een goede keus omdat er zo eenvoudig puree van is te maken. Crown Prince en eikelpompoen kun je ook gebruiken.
Verwarm de oven voor op 190 C/heteluchtoven 170 C/gasstand 5.
Snijd de pompoen doormidden, schep de pitten eruit en schil een helft (van deze helft maak je straks puree). Snijd alle pompoen in partjes die aan de buitenkant ongeveer 3 cm breed zijn en leg ze in een grote braadslede.
Strooi de ui over de pompoen, gevolgd door de knoflook, chilipeper en rozemarijn. Besprenkel met de olijfolie, bestrooi met zout en peper en schep alles door elkaar. Zet 45 minuten in de oven. Bestrooi met de walnoten en zet ongeveer 8 minuten in de oven tot de walnoten een mooie kleur hebben.
Haal de geschilde stukjes pompoen uit de braadslede en doe ze in een grote kan waarin een staafmixer past, of in een foodprocessor. Doe ongeveer de helft van de gebakken ui, knoflook, chilipeper, rozemarijn en walnoten erbij. Schenk de balsamicoazijn erbij en hak tot je een dikke, grove puree hebt. Proef en voeg als dat nodig is extra zout en peper toe.
Schep de pompoenpuree op voorverwarmde borden, leg de gebakken pompoenpartjes erop en schep alle smaakmakers uit de braadslede eroverheen.
Bestrooi met de rucola, zout en peper en voeg nog een paar druppels balsamicoazijn toe. Dien meteen op, met luchtige granen, zoals quinoa.
Variaties
Vervang de rucola door peperige waterkers of bladpeterselie.
1 kg pompoen, zoals flespompoen of Crown Prince
1 middelgrote ui, gehalveerd, in halve maantjes
4 tenen knoflook, gepeld, heel gelaten
1 middelhete rode chilipeper, pitjes eruit, grofgesneden
naaldjes van een flinke tak rozemarijn
3 el olijfolie
100 g walnoten
1 el balsamicoazijn, plus wat extra voor eroverheen
ongeveer 100 g rucola
zeezout en zwart peper
Voor een optimale sitebeleving adviseren wij om je telefoon om te draaien.