Nu nog open van woensdag tm zaterdag vanaf 11:00 tot 18:00 uur. Online bestellen kan altijd.

Gravad lax

Voorgerecht | 35 minuten | 4 personen

Ingrediënten

  • verse zalm, uit het midden, zonder graat, met vel (500 à 600 gram)
  • verse dille, gehakt ( 20 takjes)
  • peper, vers gemalen

Bereidingswijze

Het mooist is om van een hele zalmzijde het min of meer rechte deel achter de kop te nemen.
Snij dat in tweeën, zodat je twee ongeveer gelijke stukken hebt. Krijg je meer eters of wil je
gravad lax als buffetgerecht inzetten dan kun je natuurlijk ook twee hele zalmzijden nemen,
die passen bovendien van huis uit al perfect op elkaar.

 

Strooi zout en peper op het visvlees (dus niet op de huid) en smeer er een flinke laag grove
mosterd op. De mosterd wordt ook de belangrijkste smaakgever dus daar kun je in kiezen:
zoeter of pittiger, wat je smaak is. Strooi bovenop de mosterd de gehakte, verse dille.

 

Leg nu de twee zalmstukken met de besmeerde kanten op elkaar. Deze moeten minstens een
nacht in de koelkast onder druk tegen elkaar aan gehouden worden. Dat kan door bijvoorbeeld
beide helften in te wikkelen in huishoudfolie, deze in een schaal te leggen en op het pakketje
zalm vervolgens een klein snijplankje met een gevuld conservenblik als gewicht of een zware
Neem, als na minimaal een nacht (maar twee nachten kan ook) de zalm klaar is een
vlijmscherp en liefst ook buigzaam mes en snij het visvlees van het vel.

 

Snij vervolgens van de schone filets dunne plakken zoals je een brood snijdt, dus niet in de
lengte zoals bij gerookte zalm gebruikelijk is. De aanhangende marinade geeft genoeg smaak,
maar wie extra saus wenst, kan die maken van mayonaise, crème fraîche en de mosterd.

 

Wijnadvies uit De Grote Hamersma

In dit geval zwemt deze zalm met de stroom mee met niet al te droge Duitse riesling en pinot
blanc uit de Elzas. Sekt smaakt er ook geweldig bij.

 

Ingrediënten

  • verse zalm, uit het midden, zonder graat, met vel (500 à 600 gram)
  • verse dille, gehakt ( 20 takjes)
  • peper, vers gemalen

Zie ook:

Stel een vraag

Voor een optimale sitebeleving adviseren wij om je telefoon om te draaien.