Nagerecht | 50 minuten | personen
115 g boter, op kamertemperatuur, plus extra om in te vetten
115 g kristalsuiker
2 eieren
4 druppels amandelextract
75 g zelfrijzend bakmeel
50 g rijstmeel
4 rijpe peren
1 tl citroensap
2 el bruine basterdsuiker
25 g amandelschaafsel
jam, crème fraîche of vanillevla, om te serveren
Waar je ook bent, deze Franse taart neemt je mee naar een chambres d’hôtes in de Dordogne. Dit is het soort van taart waar je na een late maaltijd nog een puntje van krijgt. De Fransen gebruiken peer in deze taart, dus ik ook. Maar je kunt ook voor pruimen gaan, voor stemgember of roodfruit. Zolang je zorgt dat je het rijstmeeldeeg onder de knie krijgt, kun je maken wat je wilt.
Verwarm de oven voor tot 180 °C. Vet een ronde bakvorm of flanvorm van 25 cm doorsnee in met boter.
Klop de boter en kristalsuiker in een grote glazen kom bleek en luchtig. Klop de eieren en het amandelextract erdoor en vouw vervolgens het bakmeel en rijstmeel erdoor. Schep dit beslag in de ingevette vorm.
Schil de peren, verwijder de klokhuizen en schep ze om met het citroensap en de basterdsuiker. Verdeel ze met de bolle kanten naar boven over het beslag en duw ze iets erin. Bak 10 minuten, bestrooi dan met het amandelschaafsel en bak nog 25 minuten of tot de bovenkant mooi goudbruin is. Liever iets bruiner dan helemaal niet!
Serveer de taart met een lepel jam, crème fraîche of vanillevla.
115 g boter, op kamertemperatuur, plus extra om in te vetten
115 g kristalsuiker
2 eieren
4 druppels amandelextract
75 g zelfrijzend bakmeel
50 g rijstmeel
4 rijpe peren
1 tl citroensap
2 el bruine basterdsuiker
25 g amandelschaafsel
jam, crème fraîche of vanillevla, om te serveren
Voor een optimale sitebeleving adviseren wij om je telefoon om te draaien.