Hoofdgerecht | 90 minuten | 4 personen
Voor het pizzadeeg*
5 g droge gist
1 tl suiker
250-300 ml lauwwarm water
450 g bloem type 00 + extra om te
bestuiven
20 g (fijn) zout
Voor de vulling
300 g flowersprouts (kalettes) of gehalveerde paarse spruitjes
250 ml crème frâiche
200 g scamorza (Italiaanse gerookte kaas;
verkrijgbaar in de kaaswinkel), gerookte
mozzarella of rookkaas naturel, in plakjes 150 g taleggio, in stukjes
100 g chorizo, in plakjes
1 bakje (100 g) groene aspergetips, in
schuine plakken
4 groene asperges, schoongemaakt en in
slierten, ter garnering sap van 1⁄2 citroen
* Geen zin om je eigen deeg te maken? Geen nood. Koop in de supermarkt 2 rollen vers pizzadeeg (pakje à 230 g, koelversschap).
Maak het pizzadeeg Los de gist en suiker al roerende op in 150 ml lauw- warm water (let op: het water mag niet te heet zijn) Los het zout apart op in ca 100-150 ml lauwwarm water
Doe de bloem in de keukenmachine Schenk er geleidelijk de gistoplossing en de zoutoplossing bijWellicht hoef je niet al het gezouten water te gebruiken Kneed met de deeghaken in ca 10 minuten tot een soepel en samenhangend deeg, dat nog enigszins plakkerig aanvoeltVorm er een bal van, leg in een kom en dek af met een vochtige theedoek Laat het pizzadeeg ca 2 uur rijzen
Verdeel het deeg in 4 porties die je ieder tot een bal vormt Leg ze (met onderlinge afstand) op een werkvlak of bakplaat, dek af met een vochtige theedoek en laat nogmaals 1 tot 2 uur rijzen, tot het volume is verdubbeld
Kook intussen de flowersprouts of paarse spruitjes volgens de aanwijzingen op de verpakking Giet af en laat goed uitlekken
Verwarm de oven, met daarin een pizzasteen of een bakplaat bekleed met bakpapier, voor tot 225 °C
Bestuif een werkvlak met bloem en rol of kneed het deeg tot grote ovalen
of ronde pizza’s Houd de randen iets dikker zodat de vulling er niet vanaf kan lopen Smeer het deeg in met 3 eetlepels crème frâiche, houd de randen vrij Verdeel er de flowersprouts, de kazen, chorizo en aspergetips over.
Schuif 1 of 2 pizza’s (ligt eraan hoe groot je oven is) voorzichtig op de hete pizzasteen of bakplaat in de oven Bak de pizza 12 tot 15 minuten, tot de bodem krokant is en de kaas gesmolten Herhaal met de rest van de pizza’s Knijp het citroensap uit over de aspergeslierten en garneer er de pizza mee, snijd in punten en serveer direct
Voor het pizzadeeg*
5 g droge gist
1 tl suiker
250-300 ml lauwwarm water
450 g bloem type 00 + extra om te
bestuiven
20 g (fijn) zout
Voor de vulling
300 g flowersprouts (kalettes) of gehalveerde paarse spruitjes
250 ml crème frâiche
200 g scamorza (Italiaanse gerookte kaas;
verkrijgbaar in de kaaswinkel), gerookte
mozzarella of rookkaas naturel, in plakjes 150 g taleggio, in stukjes
100 g chorizo, in plakjes
1 bakje (100 g) groene aspergetips, in
schuine plakken
4 groene asperges, schoongemaakt en in
slierten, ter garnering sap van 1⁄2 citroen
* Geen zin om je eigen deeg te maken? Geen nood. Koop in de supermarkt 2 rollen vers pizzadeeg (pakje à 230 g, koelversschap).
Voor een optimale sitebeleving adviseren wij om je telefoon om te draaien.