Voorgerecht | 45 minuten | 4 personen
1 stuk kabeljauwfilet of –haas, 800 gr, zonder vel
20 cherrytomaatjes
15 g roomboter, gesmolten
olijfolie
30 g gepelde pistachenootjes, fijngehakt
limoenrasp, van 2 à 3 limoenen
citroensap (halve citroen)
6 laurierblaadjes
1 volle tl specerijenpoeder (5 spices)
1 el verse tijmblaadjes
1 volle tl vadouvanpoeder
zout en peper
Recept voor Kabeljauw waar je U tegen zegt
(Uit Back to Basics van Jacob-Jan Boerma en Sacha de Boer)
Verwarm de oven voor op 200 graden. Dompel de tomaatjes circa 10 seconden in kokend
water en spoel ze onder koud water af. De velletjes haal je er nu makkelijk af.
Meng wat olijfolie met de vers gemalen zwarte peper, fijn zout, het specerijpoeder en de tijm.
Bestrijk hier de tomaatjes mee, en gebruik daarvoor een kwastje.
Meng de vadouvanpoeder met 1 eetlepel olijfolie en bestrijk hiermee een kant van de
kabeljauw, gebruik een kwastje. Bestrooi met vers gemalen zwarte peper en zout en leg de vis
met de ingesmeerde kant in een ovenschaal.
Bestrijk de bovenkant nu met olijfolie en gesmolten boter, gebruik een kwastje.
Bestrooi met vers gemalen zwarte peper, zout en de fijngehakte pistaches.
Strooi er wat limoenrasp over. Leg de tomaatjes rondom de vis en schik de laurierblaadjes
ertussen.
Zet de schaal 10 tot 15 minuten in de oven. Controleer even bij 10 minuten, maar afhankelijk
van de dikte willen er wel eens wat extra minuutjes nodig zijn. Haal de vis uit de oven,
bestrooi met limoenrasp en druppel er nog wat citroensap over.
Wijnadvies van meneer Hamersma, schrijver van De Grote Hamersma:
Voorkom kabeljauwse twisten en schenk er pinot grigio, pinot blanc of droge witte Bergerac
bij.
1 stuk kabeljauwfilet of –haas, 800 gr, zonder vel
20 cherrytomaatjes
15 g roomboter, gesmolten
olijfolie
30 g gepelde pistachenootjes, fijngehakt
limoenrasp, van 2 à 3 limoenen
citroensap (halve citroen)
6 laurierblaadjes
1 volle tl specerijenpoeder (5 spices)
1 el verse tijmblaadjes
1 volle tl vadouvanpoeder
zout en peper
Voor een optimale sitebeleving adviseren wij om je telefoon om te draaien.