Niet minder dan 33 jaar heeft de Limburgse chef-kok/eigenaar Wil Demandt restaurant Bordewijk op mijn eigen Amsterdamse Noordermarkt bestierd. Mijn oude buurtje! Ietsjes verderop, op de Keizersgracht ben ik geboren, en daar heb ik mijn hele jeugd door gebracht.
Enfin, laat ik nu niet de afslag memory lane nemen – voor je het weet sta je met me op mijn oude hinkelbaan – maar het over Wil hebben. Een kok die meet af aan ‘van kop tot staart’ kookte. Inderdaad, en dat was ruim voordat dit in de mode raakte. Het zullen zijn Limburgse roots wel zijn. In het zuiden was het immers heel normaal dat er een beest werd geslacht om geheel en al te gebruiken. ‘We gooien niks weg’ luidt sinds jaar en dag zijn motto. ‘We maken er iets bourgondisch van.’
In Amsterdam werd hij een begrip, een icoon, een instituut. Al zal hij zelf die woorden nooit in de mond nemen. Maar laten we eerlijk zijn: wie heeft er niet tenminste een keer in zijn leven in Bordewijk gegeten?
Hoe dan ook, in 2018 vond ie het wel genoeg. Maar hij vond ook nog wat anders: tijd om een kookboek maken, Altijd Zondag. En dat viel ook weer in de smaak bij de liefhebbers.
Voor een optimale sitebeleving adviseren wij om je telefoon om te draaien.